درمان افتادگی مچ پا (علائم + درمان)
افتادگی مچ پا یک نقص عارضهای است که فرد را ملزم به بلند کردن بیش از حد پاهای خود در حین راه رفتن میکند و مچ پا حالتی آویزان به خود میگیرد. این نقص ناشی از ضعف یا فلج عضلات است که باعث مشکل در بلند کردن قسمت جلویی و پنجه پا میشود. برای درمان این مشکل، روشهای مختلفی وجود دارد از جمله استفاده از بریس، جلسات فیزیوتراپی، استفاده از دستگاههای توانبخشی و… در این مقاله از وبسایت کلینیک ارتوپدی پیکره، قصد داریم دربارهی درمان افتادگی مچ پا با استفاده از بریس صحبت کنیم.
فهرست مطالب
دریافت وقت آنلاین از کلینیک پیکره مشهد
دلایل افتادگی مچ پا چیست؟
احتمالاً در ابتدا این سوال در ذهن شما ایجاد میشود که چه عواملی باعث بروز این عارضه میشود؟ بیشترین دلیل بروز این مشکل ضعف، فلج عضلانی یا آسیب عصب است. این نوع آسیب ممکن است به علت برخی از بیماریهای زیرین باشد که عبارتند از:
ضعف عضلانی
دیستروفی عضلانی یکی از بیماریهای ژنتیک و ارثی است که منجر به ضعف عضلات میشود و یکی از نشانههای آن افتادگی مچ پا است.
همچنین، افتادگی مچ پا ممکن است با بیماریهای دیگر نظیر آتروفی عضلانی نخاعی یا بیماریهای نورونهای حرکتی مرتبط باشد که همگی به تخریب عضلات منجر میشوند.
مشکلات عصبی محیطی یا نوروپاتی
یکی از دیگر علل احتمالی برای ایجاد افتادگی مچ پا، فشرده شدن عصبی است که کنترل عضلات بلند کننده پا را بر عهده دارد. گاهی اوقات، اعصاب اطراف زانو یا در پایین ستون فقرات ممکن است فشار زیادی ببینند. اعصاب پا هم ممکن است در طول عمل جراحی تعویض مفصل لگن یا زانو آسیب ببینند یا حتی پاره شوند. افتادگی مچ پا ممکن است ناشی از آسیب عصبی مرتبط با دیابت (که به نوروپاتی مشهور است) نیز باشد.
بعضی از بیماریهای ارثی مانند بیماری شارکو-ماری-توث نیز جزء عواملی هستند که این مشکل را ایجاد میکنند، زیرا بر روی سلامت عصبها تأثیر میگذارند و به ضعف عضلانی منجر میشوند.
اختلالات مغزی و نخاعی
یکی از سایر دلایل احتمالی برای افتادگی مچ پا، مرتبط با بیماریهایی است که بر عملکرد مغز و نخاع اثر میگذارد. این بیماریها شامل موارد زیر هستند:
- سکته مغزی
- فلج مغزی
- ام اس
عوامل خطر
علاوه بر دلایلی که پیشتر اشاره شد، حائز اهمیت است که عصب پرونئال نیز به عنوان یکی از عوامل اصلی کنترل کننده عضلات بلند کننده جلوی پا، در نزدیکی زانو و در محدوده سطح پوست واقع شده است.
هرگونه فعالیتی که بتواند این عصب را تحت تأثیر قرار دهد، میتواند به عنوان یکی از عوامل بروز این مشکل مد نظر باشد. به عنوان مثال:
- گذاشتن پا روی پا: افرادی که به عنوان عادت، پا را بر روی پا میگذارند، فشاری بر عصب پرونئال در قسمت بالای پا اعمال میکنند.
- زانو زدن طولانی: انجام فعالیتهایی که نیاز به زانو زدن طولانی دارد، میتواند خطر افتادگی مچ پا را افزایش دهد.
- پوشیدن آتل پا: اگر شما برای مدت زمان طولانی آتل گچی که قوزک پا را محدود میکند، بپوشید، فشار زیادی بر عصب پرونئال وارد میشود که ممکن است آسیب وارد کند.
خدمات درمانی ارائه شده توسط کلینیک ارتوپدی فنی پیکره از جمله بهترین روشهای علمی و بهروز دنیا برای درمان بیماران به صورت غیرجراحی است، که توسط متخصصان با تجربه ارائه میشود. ما در کلینیک با استفاده از روشهای پیشرفته، قادر به ساخت انواع ارتزهای ویژه برای حل مشکلات و عارضههای شما هستیم.
علائم و نشانه های افتادگی مچ پا
نشانههای رایج این مشکل اغلب در زمان بلند کردن پا (مانند صعود از پله) ظاهر میشود، که ران پا بیش از حد لازم بالا میرود. این مشکل عمدتاً با یک یا چند نشانه زیر همراه میشود:
- کشیده شدن پا و انگشتان
- خراشیدن زمین توسط انگشتان
- فرود آمدن ناخودآگاه ضربات به زمین توسط کف پا
زمانی که میخواهید کف پای خود را از زمین بلند کنید، از عضلات استفاده میشود. اگر این عضلات ضعیف باشند، این عمل به صورت ضعیف انجام میشود و پا بر روی زمین کشیده میشود.
علائم دیگری که ممکن است متوجه شوید، شامل:
- تاب برداشتن لگن: به جهت جلوگیری از کشیده شدن مچ پا، لگن با نوسان همراه میشود.
- پای لمس: حس لمس بودن در ناحیه مچ پا.
- خارش، کرختی و درد اندک در کف پا: این علائم ممکن است برخی از کارهای روزانه را برای شما دشوار کند.
- سختی در انجام فعالیتهایی که به قسمت جلویی پا فشار وارد میشود: به عنوان مثال، بلند شدن از پله ممکن است دشوار باشد.
تشخیص افتادگی مچ پا (drop foot)
زمانی که به دلیل علائمی که احساس میکنید باید پزشک ارتوپد یا کارشناس ارتوپد فنی مراجعه کنید، ابتدا درباره نشانههایی که احساس کردهاید و سوابق بیماری شما پرسش میشود. پس از آن، یک معاینه فیزیکی از پاها انجام میشود.
در این مواقع، پزشک از شما میخواهد تا کمی راه بروید و در این حین عضلات پا را بررسی میکند. اگر افتادگی پا در شما وجود داشته باشد، به خوبی قابل تشخیص است. با این حال، برای بررسی دقیقتر و تشخیص علت این مشکل، بعضی از آزمایشها از شما درخواست میشود.
شما باید آزمایشهای تصویربرداری مانند: اشعه ایکس یا سی تی اسکن انجام دهید. اگر آسیب مربوط به عصبهای داخلی باشد، آزمایشهای مربوط به هدایت عصبی نیز لازم است.
پس از آمادهشدن تمامی نتایج و بررسی آنها، پزشک بر اساس تشخیص انجامشده و وضعیت بدنی شما، یکی از روشهای درمانی را انتخاب میکند.
کنترل و درمان افتادگی مچ پا
همانطور که ذکر کردیم، افراد مبتلا به این عارضه بیشتر از دیگران پاهای خود را بلند میکنند و به نظر میرسد که انگار پنجه پاهای خود را روی زمین کشیدهاند، که این شرایط خطر افتادن را افزایش میدهد و باید از این حالت پیشگیری شود.
در خصوص انتخاب روش درمان، بستگی به علت و مدت ابتلا به بیماری دارد. در برخی موارد، این عارضه دائمی است و روش درمانی وجود ندارد؛ بلکه تنها میتوان آن را کنترل کرد.
در کل، اقدامات درمانی شامل:
- فیزیوتراپی: برای تقویت عضلات پا، مچ پا و ساق پا.
- پوشیدن ارتز پا: به منظور حفظ وضعیت نرمال پا و بهترین روش غیر جراحی.
- تحریک الکتریکی عصب: در موارد خاص ممکن است به بلند کردن پا کمک کند.
- جراحی: در موارد شدید یا بلندمدت، امکان انجام جراحی برای جوش دادن استخوانهای پا و مچ پا وجود دارد.
درمان قطعی افتادگی مچ پا با بریس
در صورتی که شما نیاز به استفاده از این روش دارید، باید از بریسهایی استفاده کنید که قسمت پایین پا را میپوشاند و به کنترل بهتر مچ پا کمک میکند. استفاده از این ارتزها باعث میشود مچ پا در حالت صاف باقی بماند و قابلیت راه رفتن بهبود یابد. بریس افتادگی پا در دو حالت متداول که در حالت اول از بریس آماده افتادگی پا استفاده میشود و در حالت دوم بریس با قالبگیری برای فرد ساخته میشود،
برای بریس اماده امکان سفارش و ارسال به سراسر ایران وجود دارد که در ابتدا با کارشناس ما مشاوره کرده و در صورت نیاز درخواست فیلم از راه رفتن می شود و سپس با تایید کارشناس امکان تهیه بدون نیاز به مراجعه حضوری فراهم می شود. (آموزش استفاده از بریس نیز به صورت ویدیو برای شما ارسال می شود)
برای سفارش بریس افتادگی پا به صورت سفارشی این ارتز اندام تحتانی، شما باید به مراکز ارتوپدی فنی مانند کلینیک پیکره مراجعه کنید. به منظور راحتی و جلوگیری از کشیده شدن AFO به بدن، پوشیدن جوراب چسبانی که بین پوست و AFO قرار میگیرد توصیه میشود. همچنین، کفش باید دور ارتز را محکم نگه دارد.
توصیه ما این است که همزمان با استفاده از ارتز، از کفشهای مخصوص نیز استفاده کنید. این کفشها قابل تنظیم هستند و شما میتوانید کفیهای مخصوص را درون آن قرار دهید. این اقدام باعث کاهش احتمال زمین خوردن شما میشود و کنترل پا برایتان راحتتر خواهد بود.
درمان ورزشی افتادگی پا
از آنجا که نوار عصب و عضله، نحوه واکنش عضلات شما به تکانههای الکتریکی اعصاب را ارزیابی میکند، میتواند میزان فشار روی عصب پرونئال و شدت آسیب به آن را تشخیص دهد. این امر بطور قطع در تسریع روند درمان تاثیرگذار است.
علاوه بر روشهای درمانی موجود، انجام تمرینات زیر نیز در منزل میتواند به شما کمک کند تا تحرک خود را دوباره به دست آورید.
البته حتماً پیشنهاد میشود که برای درمان سریع افتادگی پا، پیش از انجام تمرینات زیر، با پزشک متخصص خود مشورت بگیرید..
تمرین کف پا
اولین قدم این است که به صورت صاف ایستاده و از یک صندلی یا دیوار برای حمایت بدن استفاده کنید. سپس با آرامی، کف پای خود را روی یک توپ قرار دهید و به سمت عقب، یعنی پاشنه پا، حرکت کنید تا انگشتان پا از زمین بلند شوند. این تمرین را به صورت مداوم تکرار کنید.
تمرین دورسی فلکشن مچ پا
ابتدا روی زمین بنشینید و پاها را صاف در جلوی بدنتان قرار دهید. سپس یک طرف از نوار مقاومتی را در بالای پا قرار دهید و طرف دیگر آن را به پایه صندلی ببندید. در نهایت، سعی کنید با وجود مقاومت نوار، انگشتان پا را به سمت بدن خود بکشید.
تمرین کمکی برای بالا بردن انگشتان پا
روی یک صندلی بنشینید و هر دو پا را روی زمین قرار دهید. سپس پایی که آسیب دیده است را روی پای دیگری که درگیر نیست، قرار دهید. در آخر از پای سالم برای بلند کردن آن استفاده نمایید.
درمان افتادگی پا در مشهد
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با علت، علائم، تشخیص و درمان افتادگی مچ پا و استفاده از بریس آشنا کنیم. کلینیک پیکره با توجه به تشخیص کارشناس از وضعیت بیمار می تواند در درمان شما همراهی کند. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد همچنین در صورت داشتن هر گونه سوال یا نیاز به اطلاعات بیشتر، خوشحال میشویم که در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.
کلینیک ارتوپدی پیکره
URL: https://peykare.com
کلینیک پیکره
کلینیک پیکره یکی از بهترین مراکز ارتوپدی فنی در شهر مشهد برای ساخت انواع ارتز و پروتز